Verslaving is een hardnekkig probleem dat niet alleen de persoon zelf treft, maar ook zijn of haar familie en naasten. Gelukkig zijn er verslavingszorgklinieken die gespecialiseerd zijn in het behandelen van verslaving en het ondersteunen van patiënten op hun weg naar herstel. Maar voordat je een keuze maakt voor een kliniek, is het belangrijk om jezelf goed te informeren. In deze blog delen we vijf tips die je kunnen helpen bij het vinden van een goede kliniek.

Doe je onderzoek

Een van de eerste dingen die je kunt doen is onderzoek doen naar de verschillende klinieken die beschikbaar zijn. Dit kan betekenen dat je online zoekt naar informatie over de klinieken, maar ook dat je contact opneemt met lokale zorginstanties, ziekenhuizen of huisartsenpraktijken. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende soorten behandelingen die beschikbaar zijn en welke klinieken deze aanbieden.

Controleer de accreditatie

Voordat je een kliniek overweegt, is het belangrijk om na te gaan of ze een officiële accreditatie hebben. Een accreditatie betekent dat de kliniek voldoet aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen en dat ze regelmatig worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat ze aan deze normen blijven voldoen. Een goede accreditatie wordt bijvoorbeeld verstrekt door de Stichting Certificering Geestelijke Gezondheidszorg (SCEN).

Denk na over de locatie

De locatie van de kliniek kan een belangrijke factor zijn bij het nemen van een beslissing. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om dicht bij huis te blijven, terwijl anderen liever naar een andere stad of zelfs een ander land gaan om afstand te nemen van hun vertrouwde omgeving. Bedenk wat voor jou het beste werkt en kies een kliniek die aan je wensen voldoet.

Vraag naar de behandelingsopties en -methoden

Elke kliniek heeft zijn eigen aanpak als het gaat om de behandeling van verslaving. Sommige klinieken bieden bijvoorbeeld alleen medische detox aan, terwijl andere klinieken een uitgebreider programma hebben dat bestaat uit individuele en/of groepstherapie, sport en recreatie en hulp bij het opbouwen van een nieuw leven na herstel. Vraag de kliniek naar hun specifieke behandelingsopties en -methoden en kies een kliniek die past bij jouw behoeften en wensen.

Vraag om een rondleiding en maak kennis met het personeel

Als je een kliniek overweegt, is het belangrijk om de omgeving te bekijken en kennis te maken met het personeel. Vraag om een rondleiding en maak de kans om het personeel te ontmoeten. Zo krijg je een indruk van de kliniek en de mensen die er werken. Luister naar je gevoel en kies een kliniek die vertrouwd en aangenaam lijken.

Samenvatting

Het kiezen van een verslavingszorgkliniek is een belangrijke stap in het herstelproces. Door jezelf goed te informeren en de tijd te nemen om een weloverwogen beslissing te maken, vergroot je de kans op een succesvol herstel. Gebruik de bovenstaande tips als leidraad bij het vinden van een kliniek die aan jouw behoeften voldoet. Onthou dat herstel een proces is dat tijd en inspanning kost, maar met een goede hulp is het mogelijk om de eerste stap te zetten op weg naar een nieuw en gezond leven. Als je verder nog meer info wilt over verslavingen, klik dan hier.

 

Bron: CACN verslavingszorg