Staan jouw tanden scheef, naar voren of juist te ver naar achteren? Dan is een beugel een uitkomst om dit recht te zetten. Een beugelbehandeling kan ervoor zorgen dat jouw tanden netjes naast elkaar komen te staan. Het hebben van een recht gebit is waar veel mensen veel waarde aan hechten. Ze willen namelijk een prachtige glimlach hebben en niet in de toekomst last krijgen van scheve tanden. Veel kinderen krijgen op jonge leeftijd het advies om beugels te nemen, maar veel volwassenen hebben dit nooit gehad. Ook voor volwassenen is het mogelijk om dit te nemen, zodat je alsnog kunt genieten van een recht gebit. Een beugelbehandeling wordt ook wel een orthodontische behandeling genoemd en wordt in alle gevallen uitgevoerd door een orthodontist of een tandarts. Wanneer zijn beugels nu echt nodig? En hoe werkt het precies? Onderstaand vertellen we er alles over!

Wanneer is het nodig?

Een beugel kan scheve tanden en kiezen dus weer recht zetten. Rechte tanden kunnen een fijner gezicht geven en ervoor zorgen dat jij jouw tanden makkelijker schoon kunt maken. Dit betekent dat een recht gebit ook de gezondheid van jouw gebit kan verbeteren. In bijna alle gevallen is het dus verstandig om beugels te nemen. Wanneer jouw tanden of kiezen scheef staan, kan het ook zijn dat je soms pijn of een ongemakkelijk gevoel ervaart. Scheve tanden kunnen veroorzaakt worden door een ongeluk, maar ook door slechte mondgewoonten zoals duimen, tongpersen of het gebruik van een fopspeen.

 

Bij de meeste kinderen wordt de beugelbehandeling gestart wanneer de laatste melktanden gewisseld zijn. In sommige gevallen wordt de behandeling eerder gestart, dit is vaak het geval bij een groeiachterstand in de onderkaak. Bij volwassenen kan een beugelbehandeling op ieder moment gestart worden. Veel volwassenen kiezen hiervoor als ze erg veel last krijgen van hun scheve tanden en kiezen. Een beugel is in deze gevallen vaak de beste oplossing.

Hoe werkt het nemen van een beugel?

Een behandeling begint altijd met een vooronderzoek, deze wordt uitgevoerd door de tandarts of orthodontist. Deze maakt een analyse, behandelplan en begroting voor jouw specifieke situatie en wensen. Tijdens dit onderzoek worden er altijd gebitsmodellen en foto’s gemaakt van jouw gebit. In het behandelplan komt precies te staan wat de orthodontist allemaal gaat doen. In sommige gevallen moeten er meerdere beugels worden geplaatst en dit komt ook allemaal in het behandelplan te staan. Je weet op die manier precies wat je kunt verwachten en dat is wel zo fijn bij het nemen van een beugel.

Maak een afspraak

Heb jij last van scheve tanden of scheve kiezen? Wil je hier wat aan doen? Dan is het noodzaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de orthodontist. Je kunt hiervoor ook doorverwezen worden door een tandarts. Het is van belang om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken met een beugel, zodat je sneller kunt genieten van een recht gebit. Het maken van een afspraak bij de orthodontist kan eenvoudig op het internet, hier kun je ook meer informatie vinden over de beugel.