Het najaar staat weer voor de deur. De dagen worden korter en het wordt kouder buiten. Vroeger werd vaak gezegd: “Als de R in de maand is heb je extra vitamines nodig.” Vitamines en mineralen ondersteunen je gezondheid. Een voorbeeld van een vitamine, die je kan helpen als je niet voldoende vitamines en mineralen uit je voeding haalt, is Quercetine. Het stond vroeger ook wel bekend als vitamine P. Het is een antioxidant die je veel in fruit en groente vindt en dan vooral in de schil ervan. Omdat vitamine P een lage opneembaarheid heeft, kan het zijn dat je er niet genoeg van binnenkrijgt, ook als je gezond en gevarieerd eet. Dat is zonde, want het middel heeft goede eigenschappen. In dit artikel vertellen we je alles over de werking van deze antioxidant die kleur geeft aan veel groente en fruit en hoe het product je gezondheid kan ondersteunen.

Wat is Quercetine?

Zoals gezegd behoort Quercetine tot de groep antioxidanten. Het komt van nature voor in bijvoorbeeld boerenkool, kappertjes, zoete aardappel, asperges, tomaten, (rode) uien, bessen, pruimen en appels. Het helpt bij het remmen van ontstekingen, werkt goed om overgevoeligheid tegen gaan en ondersteunt bij auto-immuunziektes. Daarnaast geeft het je immuniteit een boost en helpt het om longinfecties te bestrijden. Omdat het tot de zinkioforen behoort helpt het om de opname van zink en glutathion op te nemen in het lichaam. Vaak vind je het samen met vitamine C terug in groente en fruit.

Wanneer nodig?

Quercetine is een krachtige bioflavonoide. Het is een, in water oplosbare, stof die vaak verloren gaat als je groente en fruit (te lang) kookt. Daarnaast zit het vooral in de schil van de producten en daardoor snijden we deze krachtige power boost voor je lijf vaak ongemerkt weg. Dat is hartstikke zonde, want deze antioxidant kan je lijf veel goeds brengen. Waarvoor kun je vitamine P gebruiken? Het ondersteunt de vasculaire functie in je lijf, stimuleert het centrale zenuwstelsel en verbetert de toevoer van het bloed. Het helpt bij vermoeidheid, ondersteunt je immuunsysteem en zorgt dat je beter kunt presteren.

Hoe Quercetine gebruiken?

Je kunt Quercetine zoals gezegd terugvinden in je voeding. Het is veel aanwezig in groente en fruit. Om genoeg ervan binnen te krijgen moet je ervoor zorgen dat het niet verdwijnt in het water terwijl je de groenten kookt en dat je het niet met de schil wegsnijdt. Je kunt het ook in tabletten krijgen als voedingssupplement. Dan weet je zeker dat je dagelijks de juiste dosering binnen krijgt. 

Kan langdurig gebruik kwaad?

Als je Quercetine in tabletvorm slikt dan hoef je je geen zorgen te maken over de duur van het gebruik. Je kunt het middel gerust gedurende langere tijd elke dag innemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het langdurig slikken van vitamine P geen nadelige invloed hebben op de gezondheid. Als je je goed voelt bij het gebruik van de tabletten kun je er dus gerust mee doorgaan. Blijf wel ook altijd gezond en gevarieerd eten, want dat is de basis van een goede gezondheid.